Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon’un Tonya ilçesindeki Kadıralak Yaylası ile ilgili, “Kadıralak yaylamız hiçbir zaman imara açılmayacaktır. Aksine koruma alanını dört kat artırarak daha da büyüttük ve alan miktarıyla birlikte burada atılacak her türlü adım da bakanlığımız uhdesinde Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüz onayıyla yapılacaktır.” dedi.
Çeşitli programlara katılmak üzere Sinop’a gelen Bakan Kurum, İl Değerlendirme Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Trabzon’un Tonya ilçesindeki Kadıralak Yaylası’nın imara açılacağı yönündeki, tartışmaların sorulması üzerine Kurum, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin tüm doÄŸal güzelliklerini korumaya yönelik hedeflerimiz var. Yüzde 9 olan korunan alanlarımızın miktarını 2023’te yüzde 17’e çıkaracak ve bu noktada yapılması gereken millet bahçeleri, doÄŸal sit alanları ve özel çevre alanlarının artırılması gibi adımları da kararlı bir ÅŸekilde atmaya gayret gösteriyoruz. Kadıralak Yaylası’na da bakışımız bunun dışında deÄŸildir. DoÄŸal sit alanı içerisinde bulunan yaylamızdaki eski sit alanı miktarı 2 milyon metrekare iken almış olduÄŸumuz karar ile sit alanı miktarını 4 kat artırarak yaklaşık 7,6 milyon metrekareye çıkardık. Yaylamız hiçbir zaman altını çizerek söylüyorum, Kadıralak yaylamız hiçbir zaman imara açılmayacaktır. Aksine koruma alanını dört kat artırarak daha da büyüttük ve alan miktarıyla birlikte burada atılacak her türlü adım da bakanlığımız uhdesinde Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüz onayıyla yapılacaktır.”
Dipsiz Göl’e yönelik düzenlemeÂ
Bakan Kurum Gümüşhane’de bulunan Dipsiz Göl’e iliÅŸkin soru üzerine ise gölle ilgili istemedikleri bir sürecin yaÅŸandığını vurguladı.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın talimatıyla Dipsiz Göl’ün eski haline getirilmesi için 4 maddelik eylem planı belirlediklerini anlatan Kurum, ÅŸu bilgileri verdi:
“Bakanlığımız, bakan yardımcımız ve ilgili genel müdürlüğümüzle birlikte olayı yerinde takip ediyoruz. ValiliÄŸimizle bu süreci yürütüyoruz. Gölümüzü eski haline getirecek, göl kıyısındaki mikroorganizmaları yeniden canlandıracak ve aynı su seviyesini koruyacak ÅŸekilde su takviyesini doÄŸal olarak buraya yapıyoruz. Bundan sonra izinsiz kazıların yapılmaması amacıyla da Çevre Etki DeÄŸerlendirme YönetmeliÄŸinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gittik. Türkiye’nin neresinde olursa olsun yapılacak kazılara iliÅŸkin, artık bakanlığımızdan ÇED raporu alma zorunluluÄŸu getirdik ve yeni düzenlemeyle birlikte de doÄŸal güzelliklerimizi koruma altına alacak, bilinçsiz define aramalarının da önüne geçmiÅŸ olacağız.”
Göreve geldiğinden bu yana hizmetten öte ilginç çıkış ve hamleleriyle... Haberin Devamı..
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partililere, yeni parti kurma çalışmalarını... Haberin Devamı..
İZMİR’in Bornova ilçesinde staj yaptığı iş yerinden çıktıktan sonra bir... Haberin Devamı..
Kadıköy’de tekel bayi sahipleri, akÅŸam 10’dan sonra olan alkol yasağı... Haberin Devamı..
SAMSUN Bafra Belediyesi Başkan Yardımcısı Şaban Hüryaşar’ın makam aracının kapısını... Haberin Devamı..
Bursa Valiliği 7 gündür kayıp iki dağcının aranması ile ilgili... Haberin Devamı..
TRT’de iki gün önce Işıl Açıkkar’ın sunduÄŸu ana haber bülteni... Haberin Devamı..